Vil du være energibesparende?
Fjernvarme i Danmark er et system til levering af varme til boliger og virksomheder gennem et net af isolerede rør. Varmen produceres på et centralt anlæg, typisk et kraftværk eller et forbrændingsanlæg, og distribueres derefter til kunden. Fjernvarmeordninger er populære i kolde klimaer, hvor de kan være en effektiv og økonomisk måde at opvarme flere bygninger på.
Den første fjernvarmeordning i Danmark blev etableret i København i 1884. På det tidspunkt voksede byens befolkning hurtigt, og det eksisterende system med individuelle kedler blev mere og mere utilstrækkeligt. Det nye fjernvarmesystem anvendte en enkelt kedel til at levere varme til et stort område af byen. Systemets succes førte til en hurtig udbredelse af fjernvarmesystemer i hele Danmark.
I dag anvendes fjernvarme i de fleste større danske byer. Det er en pålidelig og omkostningseffektiv måde at opvarme boliger og virksomheder på i vintermånederne. Fjernvarmenettene er typisk forbundet med det lokale elnet, så de kan udnytte eventuel overskudskapacitet eller billig elproduktion. Dette er med til at holde omkostningerne nede for kunderne og samtidig reducere udledningen af drivhusgasser.
En varmepumpe er en anordning, der bruger en lille mængde energi til at flytte varme fra et sted til et andet. Varmepumper bruges til at opvarme og køle bygninger og til at levere varmt vand. Varmepumper kan også bruges til at køle luft, men det er ikke deres primære funktion.
Hvordan fungerer varmepumper?
Varmepumper fungerer ved at flytte varme fra et sted til et andet. Om vinteren flytter en varmepumpe varme fra jorden eller luften udenfor ind i dit hjem. Om sommeren gør den det omvendte og flytter varme fra dit hjem til jorden eller luften udenfor. Vil du vide om luft til vand varmepumpe, kan du læse mere via linket.